A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å
Grunnloven 1814 og 17. mai
publisert: april 2014
sist oppdatert:april 2014
Grunnloven og 1814
17. mai
Henrik Wergeland
 

Grunnloven og 1814
Våren 1814 var en spennende tid for alle nordmenn. Riksforsamlingen på Eidsvoll lagde Norges grunnlov. Grunnloven ble vedtatt den 17. mai 1814. Det er grunnloven vi feirer når vi går i tog på nasjonaldagen.
Men vi feirer samtidig noe mye større, demokratiet vårt.

I 2014 feirer vi at grunnloven er 200 år.

Nettsider om Grunnloven og 1814


Supernytt: Valg

Nrk super har laget denne artikkelen om historien bak demokratiet vårt. Artikkelen inneholder opplysninger om 1814 og en liten filmsnutt fra Eidsvollsbygningen.


Grunnlovsjubileet 1814-2014
Dette er Stortingets nettside for barn om grunnlovsjubileet.


Eidsvoll 1814
Her får skoleelever stemme frem Ungdommens grunnlov som blir lansert 10. april. Siden inneholder også mye informasjon om Eidsvoll og 1814.


minstemme.no
Kunnskapsdepartementet har laget denne siden for barn og unge i forbindelse med grunnlovsjubileet 2014.
Siden inneholder informasjon, oppgaver, konkurranser og debattsider.

Bøker om grunnloven og 1814


Yngstemann på Eidsvoll av Ole Røsholdt
Vi følger den 17 år gamle Thomas Konow til Eidsvoll i 1814. Han er den yngste representanten i Riksforsamlingen som skal lage Norges grunnlov. Gjennom den unge guttens stemme er det lett å leve seg inn i historien. Vi får høre om alt fra intrigene mellom Eidsvollsmennene til den evinnelige kalvesteken de får servert hver dag. Og vi får følge med på hvordan lovforslagene blir møtt av alt fra protester til høylytt snorking i forsamlingen.

Historiske faktabokser gir utfyllende opplysninger til 17-åringens fortelling. På slutten av boka forklares den europeiske bakgrunnshistorien som førte til Grunnloven.
Vi får også et innblikk i hva som skjedde etter at Grunnloven ble vedtatt.
Vanskelige ord blir forklart bakerst i boka.
1814 : nære på av Jon Ewo
I 1814 var det ikke selvsagt hvordan makten skulle fordeles i det lille landet Norge. Fire menn hadde svært ulike tanker om hvordan Norge skulle styres, og de prøvde hardt å få det som de ville. 17. mai 1814 ble den nye norske grunnloven signert og Christian Fredrik ble utpekt til konge. Men uenighetene og dramatikken stoppet ikke likevel. I "1814 : nære på" kan du lese om alt det spennende som skjedde i 1814 før grunnloven ble til, om den svensk-norske krigen som brøt ut sommeren 1814, og om unionen med Sverige som ble inngått ved krigens slutt.


I Grunnlovens hus : en bok om prinser og tjenestejenter, riksforsamlingen og 17. mai av Atle Næss
For 200 år siden, i 1814, skjedde det noe på Eidsvoll som har betydd kjempemye for landet vårt, og for alle innbyggerne i Norge: Grunnloven vår ble til. 112 menn fra hele Sør-Norge var med på å bestemme at det ikke var kongen som skulle bestemme i Norge, men folket. Altså de som bor i Norge. Det var en ny måte å tenke på, og det ble lagt merke til også utenfor Norges grenser. Og selv om enkelte lover er tatt bort eller endret, er det den dag i dag fremdeles den samme, 200 år gamle Grunnloven som gjelder i Norge. "I Grunnlovens hus" forteller om det som skjedde på Eidsvoll for 200 år siden.


1814 : Det frie Norges fødselsår av Harald Skjønsberg
Historien om 1814 er minst like spennende som en thriller. Den handler om Napoleons krigføring, danskenes tap og svenskene som vant Norge. Men den handler også om de smarte hodene på Eidsvoll som klarte å lage Norges grunnlov.

Denne boka er grundig og gir deg en fullstendig bilde av hendelsene i 1814. Her er det mange tråder å følge, så det gjelder å holde konsentrasjonen. Flotte, historiske bilder gir liv til teksten. Vanskelige ord blir forklart bakerst i boka.434 år og et mirakel av Jon Ewo
Norge var i union med Danmark i 434 år, frem til 1814.
Her får du vite hvordan Norge hadde det i unionstiden og hvordan folk levde i denne perioden. Heksebrenning, religionsfeider og Karl den 12s forsøk på å erobre Norge er noen av hendelsene du får høre om. Vi får også høre om 1814, det året grunnloven ble laget. Det var slutten på den Dansk-Norske unionen.


Den siste unionen av Jon Ewo
Selv om Norge ikke ble helt fritt, innebar 1814 et viktig fremskritt ved at Norge fikk egen grunnlov og rettigheter.
Denne boka handler mest om tiden etter 1814, nemlig unionstiden med Sverige. Forfatteren bruker et fantasisted som heter Alledal for å gjøre hendelsene i unionstida mer levende. Du kan også lese om hvordan Norge til slutt ble helt selvstendig, i 1905.


Norske konger og dronninger av Jon Ewo
Her finner du historien om alle Norges konger og dronninger. I 1814 valgte Norge en dansk konge, men han fikk ikke sitte lenge på tronen. Hvis du vil vite mer om han og de andre norske kongene og dronningene, kan du lese denne boka.


Norge av Anne B. Bull-Gundersen
Denne lettleste boka har flotte illustrasjoner. Her kan du lese om byer i Norge, kongefamilien og 17. mai. Du får også vite at olje egentlig er rester av dinosaurer.


Hurra for Norge! av Jon Ewo
Dette er en lett og morsom faktabok om Norge for barn mellom 3 og 6 år. Her får du svaret på hvorfor vi feirer 17. mai. Hvilke kule rovdyr vi har. Og hvem som bestemmer her i landet.


I oppslagsverkene "Norge - historien om landet vårt" av Beate Muri og "Aschehougs illustrerte Norgeshistorie" av Unni Løkkebø, finner du fyldige omtaler av hendelsene rundt 1814.

Fortellinger om grunnloven og 1814


Mina og løven av Elin B. R. Tømte

I boka "Mina og løven" kan du lese om Mina som en dag får være med moren på jobb i Stortinget. Der møter Mina løven som viser henne rundt. Mina lærer masse om Stortinget og demokratiet.

Boka kan du laste ned fra internett.


Even 1814 av Karsten Alnæs
Elleve år gamle Even bor på Eidsvoll mens Eidsvollsmennene er samlet for å lage ny grunnlov. 1814 blir et begivenhetsrikt år for Even. Han opplever både sult og sorg. Men han møter også prins Christian Frederik..


Grunnloven og den forsvunne prinsen av Ingeborg Dybvig
Olav ser ikke frem til en kjedelig dag med omvisning på Eidsvoll. Men så havner han plutselig i fortiden. Han gjør en tidsreise tilbake til 1814! Den første han møter der er Henrik Wergeland som guttunge. Og nå står Norges frihet på spill. Svenske spioner bortfører nemlig den danske prinsen og Norges fremtid er plutselig i hendene på de to guttene... Den kjedelige omvisningen blir nesten litt for spennende!

17. mai


17-mai-boka av Dagny Holm
Hvorfor feirer vi egentlig 17. mai? Det er fordi Norge fikk sin egen grunnlov 17. mai 1814! I denne boka får du vite mer om 17. mais historie. Du får høre hvordan 17. mai ble feiret under krigen og hvordan vi feirer 17. mai idag rundt om i Norge. Boka inneholder også fem fortellinger fra feiring av 17. mai til ulike tider. Tips til 17. mai-fest, 17. mai-sanger og -dikt følger også med. 17-mai-boka er rikt illustrert med både fotografier og tegninger.

Henrik Wergeland


Henrik Wergeland

Se også Skoleverkstedets temaside om Henrik Wergeland.


Henrik Wergeland
Henrik Wergeland var en liten gutt da Norge fikk grunnloven. Senere engasjerte han seg sterkt for grunnloven. Han laget 17. mai-dikt, spredte informasjon om grunnloven og kjempet for at vi skulle få lov til å feire 17. mai.


I biografiene "Henrik Wergeland : dikter og villstyring" av Else Færden og "Biografien om Henrik Wergeland : vill og gal og genial" av Mette Hofsødegård kan du lese mer om Henrik Wergeland og hans forhold til 17. mai.
   
  Til toppen av siden
   
Skoleverkstedet lages av Deichmanske bibliotek, Unge Deichman, med støtte fra Utdanningsetaten.
Kontakt oss: skoleverkstedet@deichman.no
Deichmanske bibliotek, 2007