A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å
Steinalderen
publisert: januar 2011
sist oppdatert: januar 2011
Nettsider
Faktabøker
Fortellinger fra steinalderen
 
  Nettsider


Steinalderen

Her finner du masse informasjon om hvordan det var å leve i steinalderen.


Steinalderen

På NRK Skoles side om Steinalderen finner du klipp fra NRKs TV- og radioarkiv som handler om temaet.


Fruen fra havet

En hytteeier holder på med arbeid i bukta foran brygga si. Plutselig ser han øvre delen av en hodeskalle som stikker opp fra bunnen på én meters dyp. Hodeskallen skulle vise seg å stamme fra det eldste mennesket som hittil er funnet i Norge: En kvinne som levde for nesten 9000 år siden!


Ötzi - ismannen fra steinalderen

Nittende september 1991: Et tysk ektepar på fjelltur i Alpene oppdager et lik som stikker opp av isen. Er det en savnet fjellvandrer? Et offer for en forbrytelse? Eller kan det være noe helt annet?
Les om funnet av Ötzi, ismannen som levde for 5200 år siden.

Faktabøker


Min første bok om Steinalderen av Cecilia Lindström og Kåre Vigestad

Denne boka handler om menneskene som levde i Norden i steinalderen. Vi får blant annet vite hvordan de bodde og skaffet seg mat, hva de spiste og kledde på seg. Det fortelles også litt om hva de trodde på. Boka viser til virkelige utgravninger og funn, og forteller hvordan disse funnene har gitt oss mer kunnskap om steinalderen.
Boka er gitt ut i serien Faktaløve, og den passer for dere på små- og mellomtrinnet.


Det navnløse landet i nord av Jon Ewo
Dette er den første boka i en serie, og den forteller om steinalderen, bronsealderen og jernalderen. Kapitlene om steinalderen er delt inn i eldre og yngre steinalder. Du kan blant annet lese om hvor steinaldermenneskene bodde, hva de spiste, og om hvilket verktøy de hadde.
Boka passer best for dere på mellom- og ungdomstrinnet.


Steinalderen av Ole Røsholdt
Det har bodd mennesker i Norge i mer enn 10 000 år. Hvem var de første som kom hit? Hvordan klarte de å livnære seg i det kalde nord? Bodde de i hus som oss? Hva slags mat spiste de? Hvordan klarte de å fange hvaler? Disse, og mange flere spørsmål, får du svar på i denne boka. Den forteller om steinalderfolkets liv i Norge, fra de første reinjegerne streifet omkring til menneskene hadde fått husdyr og begynte å dyrke jorden.
Boka passer best for dere på mellom- og ungdomstrinnet.
Du kan lese hele boka på hjemmesidene til Nasjonalbiblioteket.


Ismannen av Shelley Tanaka
En dag for mer enn 5000 år siden var en mann på vandring i fjellene. Plutselig ble han overrasket av et fryktelig uvær. Mannen frøs, og han var trett og sulten. Han fant ly for været bak en stein, og la seg for å hvile. Der sovnet han - og frøs i hjel. Kroppen hans tørket inn og frøs fast i isen og snøen. Flere tusen år senere, i 1991, smeltet isen rundt mannen, og mannen ble undersøkt av arkeologer. De trodde ikke sine egne øyne da de skjønte at dette var en mann fra steinalderen.

I denne boka kan du lese historien om den eldste, best bevarte menneskekroppen som noen gang er funnet. Det fortelles om hvordan livet til steinaldermannen kan ha vært, og om utgravingen og undersøkelsene av mannen. Boka passert for dere på mellom- og ungdomstrinnet.

Du kan lese hele boka på hjemmesidene til Nasjonalbiblioteket.


Bli med til steinalderen av Charlotte Hurdman

Den første perioden i menneskets historie kaller vi steinalderen. Folk brukte stein til å lage redskaper og verktøy, og disse tingene er fortsatt bevart. I denne boka kan du lese om hvordan steinalderfolket levde og bodde, om jakt og fiske, og kunst og håndverk og om krig og våpen. Boka forteller ikke spesielt om steinalderfolk fra Norden, men presenterer steinalderfolk fra hele verden.
Boka passer best for deg på mellom- og ungdomstrinnet.


Bilde i berg : helleristningar i Norge av Olav Norheim

For mange tusen år siden, begynte folk her i landet å lage bilder i berg. De laget helleristninger med bilder av store og små dyr, fugl og fisk, båter og hjul. Vi deler helleristningene inn i to: Veideristninger og jordbruksristninger. Veideristningene er de eldste bildene, og de fleste veideristningene er fra steinalderen. I denne boka kan du lese om helleristninger som ble laget i stein- og bronsealderen.
Du kan lese hele boka på hjemmesidene til Nasjonalbiblioteket.Jakten på superoldemora : slektsforskning for barn av Hanne S. Finstad
Vet du hva en Superoldemor er? Kort fortalt er en superoldemor en av noen få kvinner som alle damer og jenter i verden stammer fra. Dersom du er fra Europa, er det 95% sannsynlig at du stammer fra en av syv kjente superoldemødrene, som levde i Steinalderen.

Syv år gamle Matilde vil gjerne finne ut mer om superoldemora si, og i denne boka kan du lese om hvordan hun og mammaen finner ut mer om superoldemoren Ursula. Underveis i fortellingen får du fakta om celler og arv, og om utviklingen på jorda.

Passer for dere fra ca 4. klasse og oppover. Boka kan også leses høyt for dere som er yngre.


Arkeologi


På jakt etter gull og gråstein : marinarkeologi for barn av Bjørn Arild Ersland
Hvis du leter, kan du finne både gull og sølv og søppel på havets bunn. Det kan være spor etter mennesker som levde langs kysten for lenge siden, som steinalderfolk, vikinger, slavehandlere og andre folk. Dette er en bok om å oppdage ting menneskene har lagt etter seg i sjøen.


Arkeologi : historia om historia før historia av Gro Anita Bårdseth

Hva er det egentlig arkeologene leter etter, og hvordan går de frem? Hvordan er det mulig å si noe om hvor gammel en gjenstand er, og hva kan gjenstandene fortelle arkeologene? I denne boka kan du lese om hvordan arkeologene finner svar på gåtene som historien skjuler.
Boka passer best for dere på mellom- og ungdomstrinnet.

Skjønnlitteratur


Hedenold-barna : bilder fra steinalderen av Bertil Almqvist

For nesten fire tusen år siden var det en familie som het Hedenold-faminilen. Faren het Bein, moren het Knoka, og så var det to små barn som het Stein og Flisa. Stein og Flisa gikk i skinnklær både vinter og sommer. De hadde leketøy som var laget av det som finnes i naturen. Og de brukte ikke kniv og gaffel når de spiste. For Stein og Flisa levde i steinalderen, og i denne boka kan du lese om hvordan de hadde det.
Billedbok som passer best for dere på småtrinnet.


Sabeltanntigeren av Sigmund Doksum
For mange tusen år siden stod en mann og malte på fjellveggen i en hule. Han malte så ivrig at han glemte seg selv - for han malte det han var aller mest redd for i hele verden. Han malte en tiger. En sabeltanntiger med enorme sabeltenner som kunne slå selv den modigste kriger i hjel på få sekunder. Plutselig raser et brøl fra hulens åpning. Mannen snur seg og ser en enorm sabeltanntiger som stenger for inngangen. Eller utgangen. Den eneste fluktveien...
Billedbok som passer for dere på små- og mellomtrinnet.
Du kan lese hele boka på hjemmesidene til Nasjonalbiblioteket.


Bjørneklo av Bernhard Stokke

Bjørneklo er på flukt fra stammen sammen med moren Vår og broren Skarp-Odd. Den lille familien lager seg boplass i en lun bukt hvor de to brødrene lærer seg å lage ild, bygge båt og jakte på dyrene i skogen og fisken i havet. Men så blir Bjørneklo tatt til fange av en annen stamme…
Du kan lese hele boka på hjemmesidene til Nasjonalbiblioteket.


Ulvebror av Michelle Paver

Fantasyroman som er finner sted i en tidsepoke lignende steinalderen.
Torak er 12 år, han er alene og såret, skrekkslagen, og på flukt. Han er utstøtt av klanen akkurat som faren. Nå er faren drept av en demon i form av en kjempemessig bjørn. Det siste faren sier til Torak, er at det er han som må lede bjørnen til Åndefjellet og søke hjelp til å overvinne demonen der. Toraks eneste følgesvenn er en ulvunge, og sammen må de forsøke å overleve i en verden der de ikke kan stole på noen.

Det er seks bøker i serien om Torak, og de passer for dere på mellom- og ungdomstrinnet.


Månehauks barn 1 : Suth og Noli av Peter Dickinson

Handlingen her foregår i Afrika for ikke mindre enn
200 000 år siden. Vi følger en liten flokk med foreldreløse barn, som har blitt forlatt av klanen de tilhørte og må klare seg på egen hånd. Svært viktig for deres muligheter til å overleve, er ilden. De må lære seg å lage ild, og ikke minst å kontrollere den. Men naturkreftene er sterke, og lar seg ikke alltid herske over.
Boka passer for deg fra 7. klasse og oppover.
Boka fortsetter i Månehauks barn 2 : Ko og Mana.


Under helleren av Åse Gyrid Solli
Har du noen gang lurt på hvordan menneskene egentlig levde her i Norden i steinalderen? Hvordan de bodde? Hva de spiste og hvor de fikk de maten i fra? I denne boka, som er den første i serien om Hellefolket, Havfolket og Fjordfolket, får vi innblikk i hvordan de levde, hvordan det var kamp mellom ulike grupper og hvordan de ble opplært til å overleve og å ta vare på seg selv og folket sitt.
Serien er ikke bare spennende og underholdene, den gir også innsikt i hvordan det kunne være å være ungdom og menneske for flere tusen år siden.
Det er fire bøker i serien, og de passer best for dere som går i ungdomsskolen.


Gro og Geir : en fortelling fra Steinalderen av Ole Røsholdt
Gro og brødrene hennes har ventet spent på fars nye kvinne. Men Liv fra Svartehulen kommer ikke alene til den ensomme gården. Hun har med seg en sønn. Fra det øyeblikket Gro får øye på jegerkvinnens sønn Geir, tenker hun på ham hele tiden. Men brødrene til Gro gjør det ikke lett for Geir, og en dag er han forsvunnet...
Denne kjærlighetsromanen som foregår i steinalderen passer best for dere på ungdomstrinnet.
Du kan lese hele boka på hjemmesidene til Nasjonalbiblioteket.
   
  Til toppen av siden
   
Skoleverkstedet lages av Deichmanske bibliotek, Unge Deichman, med støtte fra Utdanningsetaten.
Kontakt oss: skoleverkstedet@deichman.no
Deichmanske bibliotek, 2007